Gnocchi bazsalikomos paradicsomszósszal(Gnocchi al sugo di pomodoro al basilico)







Hozzávalók:
  • 60 dkg burgonya
  • 15-20 dkg liszt
  • 400 g konzervparadicsom
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • egy csokor friss bazsalikom
  • 10 dkg parmezán vagy Grana padano
  • só, bors, olívaolaj 
A burgonyát héjában megfőzöm, megpucolom, és egy villával vagy krumplinyomóval összetöröm, picit megsózom. A krumplihoz hozzáadom a lisztet, annyit, amennyit felvesz. Kézzel összegyúrom. Akkor lesz jó a gnocchi tésztája, ha elválik az edénytől és a kéztől. Belisztezett deszkára teszem, alaposan átgyúrom. Adagokra osztom, ujjnyi vastag hurkákat sodrok, egy késsel szeletekre vágom, majd a szeleteket egy villával lelapítom.
Elkészítem a szószt. Egy nagyobb serpenyőben vagy wokban olajat melegítek. A vékonyra szeletelt fokhagymát hozzáadom, sózom, borsozom. Ráöntöm a hámozott-darabolt konzervparadicsomot. Közepes lángon főzöm, körülbelül 20 percig. Mikor kész, beletépkedem a bazsalikomleveleket. Közben vizet forralok, sózom és beledobálom a gnocchikat. Legfeljebb 5 percig főzöm, addig, míg feljönnek a víz tetejére, akkor egy szűrőkanállal rászedem a bazsalikomos paradicsomszószra, és elkeverem.
Reszelt parmezánnal tálalom.
Még a paradicsomos szószon kívül a zsályás vaj, és a spenótos szósz nagyon illik hozzá.