A legjobb hagymalekvár




Használhatjuk hamburgerhez bármilyen sült vörös húsokhoz. Csak megkenjük a kész húsit és ehetjük is. Vagy csak egy szelet pirítósra kenjük.

Hozzávalók:
  • 4 fej lilahagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 kis csokor kakukkfű
  • 1,5 dl jóféle száraz vörös bor 
  • 1 evőkanálnyi vaj
  • 4-5 evőkanálnyi virágméz
  • két evőkanál olivaolaj
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • egy evőkanál só
  • egy evőkanál durvára őrölt bors
A hagymát felszeleteljük vékony szálra és olívaolajjal meglocsoljuk. Nagy lánggal alágyújtunk és addig keverjük egy fakanállal míg össze nem esik, majd a lehető legkisebb lángra tesszük és lefedjük fedővel, majd 50 percig rá sem nézünk.
Ha kellően megpuhult a hagyma akkor rá tesszük a sót, a borsot a bort és a balzsamecetet.
Még 30 percig kis lángon főzzük és ha elfőtt a leve akkor mehet rá a méz és a kakukkfű.
Még tíz-húsz percig kis lángon főzzük sok kevergetés mellet, addig míg besűrűsödik.
Majd lezárjuk a lángot és elkeverünk egy evőkanál vajat és egy csapott kávéskanál nátrium-benzonát-ot.
Majd befőttes üvegbe töltjük és lezárva szobahőmérsékleten kihűtjük. Évekig eláll.